Roubování pomocí kleští
Roubování pomocí kleští
Osobně roubování pomocí kleští nemám moc ráda, má svá úskalí, ale v případě že máte velmi silný roub (1 cm a víc, což u roubů ze semenáčů není žádný problém) se roubování do V už špatně řeže. Roub už bývá velmi dřevnatý a tvrdý a do podnože musíte vyříznout klínek ne jen udělat zářez, což už chce značnou dávku šikovnosti a trpělivosti. Roubovací kleště mají sice výměnné nože, které ale velmi rychle rezaví a tupí se, takže mohou roub nebo podnož spíš rozdrtit. Dost často se také při použití kleští na podnož sloupne kůra, což není žádoucí.
Stejně jako u roubování do V musíte mít roub i podnož stejné síly. Na začátku si upravte podnož stejně, odstraňte silnější boční větve, nechte jedno až dvě menší očka, zavoskujte odstřihnuté části. Z roubu odstřihněte spodní zavoskovanou část (případně odstraňte velké listy či boční větve).
Jakmile máte takto připravenou podnož i roub, můžete pomocí kleští vyříznout do podnože klínek (nástavce na roubovací kleště jsou různé a tvary, které se vyříznou se tak mohou lišit, např. může být tvar písmene omega).
Když máme vyříznutou podnož, můžeme pokračovat
s vyříznutím klínku do roubu. U
silných dřevnatých roubů chce pořádnou sílu na vyříznutí.
Výhodou použití roubovacích kleští je přesné vyříznutí tvarů
a tudíž přesné sednutí si roubu s podnoží. Vyřezávání nožem je oproti tomu
velmi pracné.
Dále pokračujeme stejně, jako u roubování do V. Vsadíme roub
do podnože, omotáme parafilmem a nakonec zafixujeme gumičkou.