Kořenění

Od Lenka / 21. 12. 2017

V první řadě je třeba říci, že kořenění tropických ibišků není jednoduché a u mnoha odrůd ani vhodné. Já osobně kořením pouze vlastní semenáče, které jsou zvyklé růst v našich podmínkách na vlastních kořenech. U odrůd získaných ze zahraničí, které většinou pochází z roubovaných rostlin, výhradně roubuji.

Co budete potřebovat pro kořenění ibišků?

Obecně řečeno květináčky či sadbovače, zeminu nebo tablety, stimulátor, nůžky, vosk, cedulky na popisování, skleníček. Během let jsem vyzkoušela mnoho způsobů, jak kořenit (do perlitu, do zeminy, do jiffy, kokosových tablet atp.). V loňském roce jsem poprvé vyzkoušela pěstební kostky Root Riot a jsem s nimi velmi spokojená. Stejně tak stimulátorů pro lepší kořenění rostlin je mnoho. Moje zkušenosti jsou nejlepší s gely, které obalí řízek. Dříve jsem používala Clonex, ale protože v České republice je problém ho v poslední době sehnat, přešla jsem na RootIt gel, který má díky špičce jednodušší použití než zmiňovaný Clonex.


Kořenění za pomocí kostek a gelu je velmi jednoduché. Uchopíme kostku a špičku na lahvičky zasunu zhruba do středu kostky.


Zmáčknu lehce lahvičku a pomalu vysunuji špičku z kostky, tím dosáhnu toho, že celá vytvořená jamka obsahuje kořenící gel.


Nyní už jen vezmu řízek (pozor, pokud máte řízek kupovaný, je třeba z něj nejdříve odstřihnout vosk ze spodní části!) a do připravené jamky s gelem zasunu.



Zasazený řízek, pokud se nejedná o vrcholový, navrchu zavoskuji, aby nedocházelo k vysychání rostliny.




Nakonec spolu s cedulkou (název odrůdy a datum zasazení) umístíme kostku s řízkem do sadbovače a poté přesuneme do skleníčku/plastové krabice, kterou přikryjeme, pravidelně zaléváme a větráme, aby nedocházelo k plesnivění. Pokud by některý řízek začal plesnivět nebo uhnívat, je to znak toho, že se pravděpodobně neuchytí. Oddělávám je poté ze skleníčku od ostatních řízků pryč, aby se plíseň nebo hniloba nerozšířila na další rostliny.



Řízky cca po dvou měsících kořenění



Takto zakořeněné řízky už poté spolu s tabletou zasadím do zeminy do květináčku. Jak můžete vidět na fotce mladé rostlinky už mají vůli i kvést. Někdy tyto poupata upadnou, ale někdy už i takhle malé rostliny kvetou. Sice nemají ještě dostatečné vybarvení, ale radost dělají i tak.



Rekordman - 3 týdny zasazený kvetoucí řízek - jedná se spíše o raritu.



3 měsíční kvetoucí pravokořenná rostlina - ještě nemá výrazné vybarvení



6 měsíční RK Alabaster Eye - tato rostlina už příští rok bez problémů pokvete a poroste